Merhaba değerli okurlarım, bugün hep birlikte
Web sitesi nedir?
Web sitesi nasıl yapılır ?
Sorularına cevap bulacağız.
WEB SİTESİ NEDİR?
Web sitesi nedir sorusuna genel olarak bir açıklama getirmek istiyoruz. Web sitesini kısacası özetlemek gerekirse, internette birçok sayfanın bir araya gelmesi ile ortaya çıkan tanıtım, reklam veya iş ofisleri’dir. Kitlelere en hızlı ulaşabildiğimiz yollardan birisidir. Web sitelerinin diğer ismi ise internet sitesidir. Web siteleri online mecrada yayınladığı adresler aracılığıyla kendilerini ulaşabilir sanırlar. Teknolojik alt yapı oluşumu sayesinde de tamamen sokak dükkanı yada sokak tabelası gibi kendilerinin tanıtımlarını yapar ve görüşmecilerinin kendilerine ulaşmalarını temin ederler. İnternet siteleri, barındırma sunucusunda yerleşmiş olarak bulunmaktadır. Alan ismi sonuçlanması ile ulaşırlar. Tarayıcı programı aracılığı ile bilgisayar ekranında görüntülenmektedir ve aynı zamanda da kullanıcıları ile etkileşime geçerler.
Web sitesi konumuzu daha fazla detaylandıracak olursak da bir internet sitesi tek sayfadan oluşan olabildiği gibi gezilen sayfaların yumağı hallerinde de konumlanmış olur. Bazı internet siteleri sadece statik yapıya sahiplerdir ama içerik bakımından da zenginlemiş web siteleri dinamik yapıda tasarlanıp kodlanmıştır. Kodlama sırasında HTML, CSS, JS, Asp, Net, PHP gibi yazılım çeşitleriyle yoğurularak çalışır bir duruma gelmektedir. Web tasarımı ürettikleri ajanslar bir hizmet ürünleri olarak satıcıları ile buluşturan internet siteleri çoğu amaçlar ile kullanılıp öğretim, öğrenim, tanıtım, satış, haberleşme, paylaşım ve etkileşim amaçları ile hizmet etmektedir. Böyle alanlarda sundukları kaynaklar ile internet kullanıcıları ile buluşturmak üzere aracı görevi görmektedirler.
Web Sitesi Örnekleri :
- Online satış siteleri
- Tanıtım siteleri
- Forum siteleri
- Paylaşım siteleri
- Blog siteleri
- Haber siteleri
- Oyun siteleri
- Kurumsal web siteleri
- Kişisel web siteleri
Web Siteleri Nasıl Yapılır?
Webmaster adayının kariyerine başlamadan önce kendisine ilk sorduğu soru web sitesi nasıl yapılır sorusudur. Web sitesine harcadığınız emekler sitenizin geleceğinizde sağlığı ve büyüklüğü bakımından büyük bir önem taşımaktadır. Bu sebepten dolayı iyi bir plan yapmalısın ve mevcut olan seçeneklerin hepsini değerlendirmelisin. Şimdi sizlere aşağıdakileri kullanarak web sitesi kurmayı öğreteceğim.
- İçerik yönetimi sistemleri (CMS)
- E- ticaret scriptleri
- Web Sitesi kurucuları
İçerik yönetimi sistemleri (CMS), E-ticaret scriptleri ve Web sitesi kurucularından her biri kendine özel artılara ve eksilere sahiptirler. Bundan dolayı karar verme sürenizi daha kısa tutmak için hepsinin iyi ve kötü olan yerlerinin altlarını çizerek internet sitesi kurma girişimlerinin üstünden hep beraber geçeceğiz.
1. Web siteniz hakkında fikir üretin
2. Domain’e kayıt yapın.
3. Web sitenize hosting seçin.
4. Web sitenizi yapın ve yayınlayın.
1- Web siteniz hakkında fikir üretin.
Web sitenizi yapmaya başlamadan önce kafanızda web sitesinin tasarımının bir şablonunu oluşturun tabiki eğer hazır script veya yardımcı yönetim panelleri kullanmayacaksanız. Bir a4 kağıdına web sitesinin header, içerik ve footer kısımları için ufak çaplı çalışmalar yapıp karalayabilirsiniz. Şunuda farkedeceksiniz aklınızdaki tasarımı kağıda dökmeye başladıkça eksiklerinizi görüp tasarımını değiştirmeye başlayacaksınız.
Web sitesinin fikir boyutu bir a4 kağıdına karalamaktan ibaret değil tabiki herşeyden önce bu web sitesinin amacını yapılışını içeriğini ve renklerini belirlemelisiniz. Örneğin: bir çicek satışı sitesi ne kadar renkli olursa o kadar hoş görünür veya bir metalci çelikci firmasının kurumsal web sitesi ne kadar koyu ve ağır görünürse o kadar hoş olur. Bunu kurumsallıktan değilde bir blog sayfası içinde örnek verebilirim bir yemektarifi veren blog sitesinin genel renk uyumu pembe tonları üzerine olmalı gibi yani web sitenizin amacını içeriğini iyi bilmelisiniz ve çalışmalarını tasarımlarınızı bunun üzerine yönlendirmelisiniz.
2- Domain kaydını gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Firmanızın daha önceden belirlenmiş ismini domain sorgulama sitelerinden sorgulayarak boş ise o domainin kaydını yapmalısınız bazı firmaların indirim ve hosting kampanyaları gibi kampayalar haricinde domain fiyatı 10 dolar ile sabittir. Tercihim güvenilirliği ve piyasada uzun süre sektör öncüleri olarak yer almış isimtescil firmasıdır. İsimtescile üye olarak istediğiniz domain kaydını güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. İlgilenen arkadaşlar için aşağıya isimtescil’in linkini bırakıyorum.
isimtescil.net —> Türkiye’nin en büyük alan adı sağlayıcısı…
3- Web sitenize bir barınma alanı yani bir hosting hizmeti seçmelisiniz.
Seçeceğiniz hosting firması veya hosting paketi tamamen sizin tercihinizdir.
Seçeceğiniz hosting paketinin ilk özelliğini hız olarak belirleyebilirsiniz web sitenize gelen kullanıcılar ilk 4-8 saniye arasında web sitenizden bir etkileşim alamazlarsa geri çıkarlar. Ve bu türde çıkan kullanıcıların tbı istatisliklerine göre sitenize geri dönme oranı %20’dir. Kalan %80’lik kısım ise rakip firmalarınıza para kazandırabilir. Yani hosting firmanızı seçerken şikayetleri en az bulunan firmaların ihtiyacınıza göre olan paketlerinden seçim yapabilirsiniz. Hosting paketinizi seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer özellik ise trafik aldığınız hosting paketinin trafigi düşükse web sitenize giren bir kaç kullanıcı sonrasında trafiği dolacak ve erişime kısıtlama getirecektir. Hedef kitlenizi belirleyerek aylık kullanıcı sayınıza göre ortalama bir hesap yaparak uygun trafigi seçebilir veya trafiği sınırsız olan hosting paketlerinden tercih edebilirsiniz.
4- Web sitenizi yapın ve yayınlayın.
Web sitenizi yapma aşamasını iki kısımda ele alacağım.
1. Kodlama yaparak web sitesi oluşturmak.
2. Kodlama yapmadan web sitesi oluşturmak.
Kodlama yaparak web sitenizi oluşturabilmek için temel görsel kodlama dilleri yani Html, Css’i bilmeniz gerekiyor. Yukarıda bahsettiğim a4 kağıdına karaldığınız tasarımı photoshopta çizebilir bunu html css’e dökebilirsiniz. Veya kodlamanıza gerçekten güveniyorsanız photoshop’a bile ihtiyaç duymadan a4 kağıdına çizilmiş tasarımı kodlamaya dökebilir, istediğiniz tasarımı web sitenizde kullanabilir, kendiniz özgürce tasarımlarınızda oynama yapabilirsiniz.
ikinci yol olan kodlama bilmeden web sitesi yapmak ise, nerdeyse 7’den 70’e herkesin rahatlıkla yapabileceği hazır tasarımlarda bir kaç değişikler yaparak web sitesi oluşturma yoludur.
Hazır tema kullanarak web sitesi yapma platformları olarak dünya genelinde en çok kullanılan sistemler şunlardır.
WordPress
Joomla
Opencart
Wix
Gibi sistemlerdir. Yukarıda yazdığım hazır tema sistemlerinden kullanacağınız alana göre seçimini yaparak indirip tasarımınıza uygun ücretsiz temalardan seçiminizi yaparak temayı kurma işlemi sonrasında belirli yerleri kendinize göre değiştirerek sizde bir web sitesine sahip olabilirsiniz.
Web sitesinin yapımı için daha detaylı bilgiler için web sitemdeki diğer yazılara göz atabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…